Csirkemáj gránátalma melasszal

2017. június 16. - Salt, Wine, Friends

Amikor a könyvesboltban felütöttem Yasmin Khan, The Saffron Tales c. könyvét, ennél a receptnél nyílt ki. Elolvastam, rohantam a kasszához, majd haza főzni.
Imádtam az ötletet, hogy egy ronda, olcsó, nem túl elegáns, szinte kínosan hétköznapi ételt hogy feldob egy kis gránátalma melasz. A könyv egyébként egy csoda, néha bárminemű főzési szándék nélkül is olvasgatom, és minden alkalommal találok benne új infót. Kicsit olyan, mint az Ezeregyéjszaka meséi.
img_9336e700_1.jpg

Magadban már biztosan feltetted a kérdést, mi a bánat az a gránátalma melasz... Se nem grenadin szirup, se nem szörp. Ez egy sötétbarna színű, savanykás ízű, nagyon sűrű paszta, általában közel-keleti, török üzletekben lehet kapni.  Én a Rákóczi úti Dubai Szupermarketben vettem, 900 Ft-ért, és annyira kedves volt a kiszolgálás, hogy a melasszal együtt simán hazavihettem volna egy új hódolót, vagy egy állásajánlatot is.
Köretnek egyszerű naan-t készítettem hozzá, szintén a Saffron Tales-ből. Ha nincs időd ilyenekre, vagy nem erősséged a kelt tészta (nekem sem az), a bolti naan is ér, meg a házi kenyér is, meg a krumplipogácsa is, az a lényeg, hogy lehessen mártogatni!

combo.jpg
HOZZÁVALÓK

/2 adag/

  • 500 g csirkemáj
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 2 ek olivaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek gránátalma melasz (ennyit ír a recept, én a dupláját adtam neki, mert nagyon finom, és szeretem a savanykás dolgokat)
  • só, bors
  • petrezselyem, vagy gránátalma magok a díszítéshez

ELKÉSZÍTÉS

  1. Azzal kezdtem, hogy egyenként lemostam a májakat, eltávolítottam a fehér inas részeket, és egyenlő méretűre vágtam őket, hogy egyszerre süljenek meg. Jah, undi, de véresen meg nem finom.
  2. Olivaolajon megpirítottam a felaprított hagymát, majd hozzáadtam a fokhagymát, és még 2 percig pirítottam.
  3. Hozzáadtam a májat, és a gránátalma melaszt, majd 8-10 percig sütöttem. Onnan lehet tudni, hogy jó, hogy ha beleszúrsz egy villát a májba, nem véres lé folyik belőle.
  4. A legvégén sóztan, borsoztam, tálaláshoz megszórtam egy kis gránátalma maggal, és petrezselyemmel.
    img_9313e700.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://saltwinefriends.blog.hu/api/trackback/id/tr1612600435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.