Málnás - Mascarponés Pohárkrém

2017. június 21. - Salt, Wine, Friends

Én általában 30 fok felett, az évzáró után szoktam hivatalossá nyilvánítani a nyarat, amikor már a vékony takaró is vastag, és a rúzsokat is a hűtőben kell tárolni. 
Ilyenkor kizárt, hogy bekapcsoljam a sütőt, sütiből csakis egy ilyen könnyű, gyors, friss pohárkrém jöhet szóba. Ráadásul annyi málna termett a kertben, hogy hiába eszem minden nap degeszre magam, még mindig van belőle!  Bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni, úgyhogy hajrá! Írjátok meg, kíváncsi vagyok a Ti ötleteitekre! :)
img_9402e.jpg

Tovább

Sütés nélküli avokádó pite

Igen, az avokádó gyümölcs! Fura gyümölcs, de gyümölcs. Tehát mint minden gyümölcsből, ebből is lehet pálinkát főzni pitét készíteni.
Először Mexikóban találkoztam a jelenséggel, és annyira beleszerettem, hogy egy jó pár hétig az volt az egyetlen programom. Amint kikötött a hajó, rohantam frozen avocado pie-t enni, és próbáltam megfejteni a receptet. Minden alkalommal egyre közelebb jutottam a megoldáshoz, abban például biztos voltam, hogy van benne fahéj, és a chéf elárulta, hogy nyersen készül.
Többszöri nekifutás után, egy profi cukrász (anyukám) mentorálásával, megszületett a mi verziónk, egy hihetetlenül egyszerű, és könnyű, sütés nélküli avokádó pite, ami ráadásul tele van vitaminnal.
img_9359e.jpg

Tovább

Csirkemáj gránátalma melasszal

Amikor a könyvesboltban felütöttem Yasmin Khan, The Saffron Tales c. könyvét, ennél a receptnél nyílt ki. Elolvastam, rohantam a kasszához, majd haza főzni.
Imádtam az ötletet, hogy egy ronda, olcsó, nem túl elegáns, szinte kínosan hétköznapi ételt hogy feldob egy kis gránátalma melasz. A könyv egyébként egy csoda, néha bárminemű főzési szándék nélkül is olvasgatom, és minden alkalommal találok benne új infót. Kicsit olyan, mint az Ezeregyéjszaka meséi.
img_9336e700_1.jpg

Tovább

Epres - bazsalikomos mini Pavlova

Este 10 óra, a konyha minden sarkába beette magát a tejszín, és tojássárgája ragacsos fehér keveréke, én pedig elégedetten konstatálom, hogy még mindig van 2 üveggel a múltkori nyeremény karton fehér borból, ezért egyet ki is nyitok, annak örömére, hogy sikerült a Pavlova! Yeah! 

img_8990ed.jpg

Tovább

Orgona szirup

A virágok ehetők! Ezzel gondolom nem mondtam újdonságot, mindenki kóstolta már valamilyen formában az olyan klasszikusokat, mint a bodza, körömvirág vagy a levendula. Az is biztosan megvan, amikor suliból hazafelé lecsíptünk egy-egy fürt akácot az útmenti fákról. A rózsával is sok mindent lehet kezdeni a díszítésen kívül, és ott van a klasszikus mediterrán rántott tökvirág. De mi a  helyzet az orgonával?

img_8778ed.jpg

Tovább

3 variáció humuszra

Rajongok a közel-keleti konyháért, aminek egyik legfontosabb eleme a "mezze". Ezt a kézzel fogyasztható apró, hideg, vagy meleg ételekből álló fogást gyakran szolgálják fel előételként, vagy kísérőként alkohol tartalmú italokhoz. A koncepció lényegében ugyanaz, mint a spanyol tapasnál, csak az összetevők különböznek. A legegyszerűbben elkészíthető mezze a humusz, aminek semmi köze a virágföldhöz, arabul csicseriborsót jelent, és mára annyira meghódította a nyugatot, hogy a humusz európai fővárosának is Angliát tartják.

hummus_selection.jpg

Tovább

Rocky Road

Van egy remek brit édesség, ami tulajdonkeppen az USA-ból származik, de én most az angol verzióját készítettem el. Az a jó benne, hogy nem igényel sütést, és a variációk száma végtelen. Az alapreceptet követve tulajdonkeppen bármit bele lehet tenni, a maradék csokinyuszitól egészen a tavalyi mikulásig, vagy ha nem vagy kifejezetten édesszajú, simán mehet bele szárított gyümölcs, mogyoró, vagy pisztácia. Nem egy diétás cucc, de én azt mondom, a mértékletességben rejlik a kulcs.

img_8660ed.jpg

Tovább